Ознайомтеся з планом евакуації з приміщень університету в екстрених ситуаціях, наприклад, повітряних тривогах!
Меню Закрити

Вебінар на тему «WAR AS A DOPING FOR THE DEVELOPMENT OF ILLICIT TRADE. THE CASE OF UKRAINE»

07 квітня 2023 року о 14.00 год  (CET time) професоркою кафедри міжнародних економічних відносин Ілоною Думанською було проведено вебінар на тему «WAR AS A DOPING FOR THE DEVELOPMENT OF ILLICIT TRADE. THE CASE OF UKRAINE» (Війна як допінг для розвитку незаконної торгівлі. Кейс Україна) в рамках COST Action “Globalization, Illicit Trade, Sustainability and Security” (GLITSS) на платформі ZOOM. Офіційним дискусантом на захід було запрошено завідувачку кафедри міжнародної комунікації та політології Ольгу Заславську.

Модератори заходу – професор, керівник WG 2 COST GLITSS Daniela Irrera (Університет Катанія, Італія) та професор, Action Chair COST GLITSS Dr Francesco GIUMELLI (Університет Гронінген, Нідерланди).

Участь у заході взяли 27 учасників, з 17 країн світу.

Цей вебінар є першим у плеяді активностей WG 2 Platform: The governance of illicit trade COST GLITSS, тому отримання права першої участі у відкритті роботи та представлення наукових здобутків було вкрай відповідальним. Забезпеченню організації вебінару передувала робота над науковим проектом, який у формі резюме був надісланий усім учасникам активності GLITTS та завдяки зацікавленості ним, було прийнято рішення про надання права професорці Ілоні Думанській представлення своїх здобутків у формі вебінару. Резюме проекту за посиланням: https://bit.ly/43n4tBV

Наукові дослідження Ілони Думанської щодо впливу ведення гібридної війни Росії проти України на міжнародну торгівлю та логістику надало змогу сформувати напрями дослідження практик розвитку та становлення незаконної торгівлі в розрізі таких груп факторів як фінансові, економічні, соціальні, психологічні, політичні та правові на локальному, національному та глобальному рівнях, та сформувати ТОП 20 проявів незаконної торгівлі за умов гібридної війни та затяжних військових конфліктів.

Після виступу професорки Ілони Думанської до дискусії було запрошено політологиню, доцентку Ольгу Заславську,яка посилилапредставлене дослідження політичними аргументами, проаналізувала прямі та опосередковані впливи війни на функціонування «тіньового» компонента української економіки, а також представила власне бачення проблем розвитку незаконної торгівлі в контексті контрабанди товарів з окупованих територій та акцентувала увагу на проблемах незаконної торгівлі людьми в умовах війни

За результатами презентації наукового дослідження та дискусії розпочалось обговорення у формі сесії «питання-відповіді», в якій прийняли участь професорка Daniela Irrera (Університет Катанія, Італія), професор Jaroslav Dvorak (Університет Клайпеда, Литва) та доктор Raluca Ioana Mocanu (Університет Бухаресту, Румунія).

За результатом проведеного заходу було отримано схвальні відгуки та пропозиції подальшої активної участі в рамках участі COST GLITS.

Кафедра міжнародних економічних відносин

Перейти до вмісту